Greves nye vandværk

Nyt vandværk vil levere blødere vand fra 2025

Billede af det kommende nye vandværk

Fra 2025 vil et nyt og moderne vandværk – H2O Fabrikken – sikre blødere drikkevand af god kvalitet til alle, der får vand fra Greve Vandværk.  

Til efteråret går byggeriet af Greve Vandværks nye vandværk – H2O Fabrikken – i gang, og fra 2025 vil det forsyne størstedelen af Greve-borgerne med blødere vand med en hårdhedsgrad på mellem 8 og 10 dH. Vandet i Greve Kommune indeholder meget kalk, og det betyder blandt andet, at elkedler og kaffemaskiner hurtigt kalker til. Det vil det nye blødgøringsanlæg afhjælpe.

”Med et helt nyt og moderne vandværk har vi de bedste muligheder for at fremtidssikre Greve-borgernes drikkevand. Det nye vandværk sikrer, at vi kan levere nok vand af en god kvalitet til alle – også når vi bliver flere og flere borgere i kommunen,” fortæller Tina Braunstein, som er direktør i Greve Vandværk.

Nyt vandværk erstatter de to nuværende på en ny adresse
Det nye vandværk kommer til at ligge ved Greve Landevej nummer 77 lige uden for Greve Landsby. I dag får forbrugerne vand fra Vandværk Syd og Vandværk Nord, men de to vandværker er ikke længere tidssvarende og kan ikke på sigt forsyne forbrugerne med drikkevand. Derfor skal det nye vandværk ved Greve Landsby erstatte de to gamle vandværker, når det i 2025 er klar til at blive taget i brug. Udformningen har fokus på at forene praktiske hensyn med æstetik og rekreative formål.

”Området omkring det nye vandværk vil være åbent, så det inviterer til gå- eller cykelture for naboer og andre besøgene, lige som de naturfarvede facader og store, åbne vinduespartier vil give forbipasserende et indblik i vandets vej fra råvand til drikkevand,” fortæller Tina Braunstein.

Fremtidens drikkevand
Når Greve vokser, skal vandforsyningen følge med. Det nye vandværk øger forsyningssikkerheden, lige som byggeriet har fokus på bæredygtighed: En række af komponenterne i det nye vandværk er bæredygtigt certificerede efter DGNB-kriterierne, og vandværket får desuden solceller på taget for at understøtte omstillingen til grøn energi. Beplantningen og de åbne udearealer skal sikre, at planter, insekter og dyr trives.

”Vandværket kommer til at levere drikkevand på en tidssvarende måde i forhold til både energi, kapacitet og fremtidssikret design,” siger Tina Braunstein.


Faktaboks
Om H2O Fabrikken
- Greve Vandværk har indgået totalentreprisekontrakt med et konsortium mellem LM Byg A/S og Vand & Teknik A/S om at bygge et nyt vandværk – H2O Fabrikken – som samler Greves to vandværker i ét med offentlig adgang for gående og cyklende på de udendørs arealer.

- Byggeriet går i gang i efteråret 2023 og står færdigbygget i 2025. Vandværket opføres med blødgøringsanlæg, der kan blødgøre vandet til mellem 8 og 10 dH, og har en årlig kapacitet på 2,8 mio. kubikmeter drikkevand. Værket kommer til at varetage størstedelen af vandforsyningen i Greve Kommune. Det nye vandværk sikrer, at der kan behandles nok drikkevand af god kvalitet til Greves borgere – også de mange, der i disse år flytter til. Allerede nu vil man kunne se Greve Vandværk arbejde rundt omkring i kommunen, da der i forbindelse med opførslen af det nye vandværk, skal omlægges en stor del vandledninger.

- Vandværket bliver opført med naturfarvede facader og store vinduespartier, der giver forbipasserende mulighed for at få et indblik i vandets vej fra råvand til drikkevand.

- Greve Vandværk blev etableret i 1934 og er vokset i takt med at Greve Kommune er udbygget. Greve Vandværk er Danmarks største private vandværk og har 11 ansatte. Vandet fordeles rundt i kommunen via 280 km rentvandsledninger, der løbende renoveres og udskiftes. Greve Vandværk leverer vand til hele kommunen undtaget Tune, Kildebrønde Landsby og Greve Landsby.